Höj temperaturen i datacentret genom ny teknologi

TeknikArtikel Kylning av datacentret slukar allt större del av den totala IT-budgeten hos många företag. Gartner förutspår att inom några år står energikostnaderna i datacentret för 50 % av den totala IT-budgeten. Lösningen på problemet är en ny teknologi som heter Advanced Thermal Design.

Att många datacenter drivs som kylrum med en temperatur på cirka 20 grader är dessvärre inte ovanligt. För att förhindra att servrar och applikationer går ned har företag investerat i avancerade ventilations- och kylningssystem. En konsekvens av det är att ju mer prestanda man vill ha – desto högre blir energikostnaderna för kylning i datacentret.

Beprövad teknik, modern hårdvara

En väg ut ur den negativa spiralen av ökade energikostnader är att steg för steg förbereda datacentret för att klara högre temperaturer. Den nya teknologin som löser problemen heter Advanced Thermal Design. Teknologin använder värmerör och rak kylning (dvs kanalisera kall luft över värmealstrande processorer och RAM-moduler) för att minska användningen av processor- och chassifläktar. Tekniken är framgångsrik och ett steg i rätt riktning.

En tillverkare som ligger långt fram är japanska Fujitsu vars senaste generationens PRIMERGY-servrar kan köras under “extrema förhållanden”, dvs i ett datacenter med högre temperatur. Tidigare rack- och tornmodeller klarar upp till 35 grader medan de nya systemen klarar temperaturer upp till 40. Detta innebär att kostnaderna för luftkonditioneringen minskar med 5 till 6% per ytterligare grad. I kombination med Fujitsus nya nätaggregat med mellan 94 och 96 % energieffektivitet resulterar i en 50 % bättre server-prestanda per watt och det är då de verkliga besparingarna märks på allvar.

Det råder ingen tvekan om att detta, tack vare de stora belopp som kan sparas på kostnadseffektiv kylning av servrar och datacentermiljöer, kommer att vara ett hett ämne” på varje IT-chefs agenda under de kommande åren.

Kenneth Steinholtz
Affärsutvecklare
+46 (8) 580 801 30

Kenneth Steinholtz

Det finns ingen anledning att investera i ny infrastruktur som inte minskar energikostnaderna i datahallen. För varje grad du kan höja temperaturen spar du upp till 6% på energiförbrukningen. Dessutom minskar oron för vad som händer om kylanläggningen skulle slås ut. Minskade energikostnader är ditt företags konkurrensfördel. Kontakta oss så hjälper vi dig till en smart affär med fokus på din affärsnytta.