802.11ac – Så förbereder du ditt nätverk

TeknikArtikel Den nya standarden för trådlösa nätverk, 802.11ac, är äntligen här. Ryktena som förekommit entrén har kantats av lovord om förbättrad tillförlitlighet, bandbredd och kapacitet. Så hur ska företag och organisationer förbereda för 802.11ac? Här följer några viktiga reflektioner och rekommendationer.

Utför en analys av ditt befintliga nätverk för en smidig övergång till 802.11ac

802.11ac-installationer kommer sannolikt inte överstiga portkapaciteten på Gigabit Ethernet-switchar. Trots det bör det finnas 10 Gbit-länkar från switchen till coren – inte för att ansluta accesspunkter men för att undvika att switchen blir en flaskhals.

Nya installationer bör ha två länkar för varje switch om inte fiber används. Även om många 802.11ac-accesspunkter kommer att fungera med 802.3af-power-over-Ethernet, så bör switchar för nya installationer klara 802.3at för att vara framtidssäkert.

Slutligen är det viktigt att identifiera potentiella prestandaproblem i nätverkets kärna, och i synnerhet i kopplingen mot internet.

Planera för samexistens och migrering

I sällsynta fall kan det finnas behov av att göra ett fullständigt byte av utrustning för att uppgradera till 802.11ac. Det bästa sättet är ett stegvis, planerat utbyte.

Ett bra ställe att börja implementera 802.11ac är på en ny fysisk plats som inte tidigare har Wi-Fi. Detta skapar en möjlighet för noggrann utvärdering och inställning. Den optimala strategin kommer sannolikt innebära att man avsätter en 40MHz eller 80MHz kanal för 802.11ac.

Granska kanalutnyttjandet

Potentialen kring möjligheten att ändra kanaltilldelningar måste beaktas. Detta kan ske automatiskt via radiohanteringsfunktioner, men verifiering med lämpliga verktyg under den inledande fasen av 802.11ac-utbyggnaden rekommenderas.

Det kraftigt underutnyttjade 5GHz-bandet lär inte kunna leda till några större problem, men det kan vara fördelaktigt att köra 802.11ac i 40MHz-kanaler på vissa platser under de inledande installationerna. Bandbredden kommer att vara lägre, men bakåtkompatibiliteten kommer att förbättras.

Planera för kapaciteten

Vid implementering av trådlösa nätverk har det alltid varit en fördel att placera accesspunkter med betoning på kapacitet i stället för bara täckning. Optimal 802.11ac-prestanda kan upprätthållas genom att hålla avståndet så kort som möjligt. Att fortsätta ha en tät placeringsstrategi kommer att vara en fördelaktig strategi med 802.11ac.

Utvärdera verksamheten och analysera budgetar

Övervakning är avgörande för framgången av varje företags Wi-Fi-installation. 802.11ac skapar också ett utmärkt tillfälle att överväga att knyta samman den trådbundna och trådlösa hanteringen. Det finns inget hinder för införandet av 802.11ac. Medan uppgraderingar kommer att ta tid, är det viktigt att arbeta med att förbereda sina nät för ankomsten av den nya tekniken.

 

  • Kontakta mig